Spring naar inhoud
Inloggen

Waarom zoveel aandacht voor (digitale) toegankelijkheid?

Blog

Leestijd
3 min lezen
Datum

De wereld digitaliseert. Fysieke drempels zijn tegenwoordig maar een klein gedeelte van de dagelijkse obstakels voor mensen met een beperking.

Bij een beperking wordt snel gedacht aan een zichtbare, fysieke beperking. Iedereen moet aan de maatschappij mee kunnen doen en vanuit dit standpunt zijn gehandicaptenparkeerplaatsen en rolstoelvriendelijke ingangen niet meer weg te denken. Fysieke drempels zijn tegenwoordig echter maar een klein gedeelte van de dagelijkse obstakels. 

De wereld digitaliseert en eist daarmee een hogere mate van zelfstandigheid van de bevolking. Hartstikke goed, maar hoe moet je online een afspraak maken als je de tekst niet kunt lezen? Hoe moet je een online formulier invullen als je de tekst niet begrijpt?

Bewustwording

Ongeveer 4 miljoen van de totale Nederlandse bevolking kampt met een functionele beperking. Daarnaast verlangt de stijgende vergrijzing een nieuwe visie op de digitale wereld van nu. Ondanks dat toegankelijkheid altijd een belangrijk onderwerp is geweest, stijgt de bewustwording onder andere door:

  • Snelle digitalisering 
  • Opkomende wetgeving (WCAG 2.1)

Verplaats je in de doelgroep

Naast wetgeving is het nastreven van de belangen van jouw doelgroep een belangrijk uitgangspunt om een drempelvrije website te bouwen. Werk je bijvoorbeeld voor een zorginstelling waar de kans dat mensen met een visuele beperking je website bezoeken groot is? Bekijk dan de website eens door de ogen van je bezoeker met de ZIEN app.  De verkregen inzichten kunnen confronterend zijn, maar zorgen ervoor dat de nut en noodzaak van een toegankelijke website binnen je organisatie gaat leven.

Situationele beperkingen

Een toegankelijke website bedient niet alleen de 4 miljoen mensen met een beperking, maar is gebruiksvriendelijker voor iedereen. Denk aan het presenteren van een nieuwe website op een onscherpe beamer projectie. Slecht contrasterende kleuren lijken dezelfde kleur en bevorderen het beeld niet. Mensen zijn visueel ingesteld, grote kans dat de presentatie niet zijn doel bereikt.

Wat betekent dit voor mij?

De nieuwe wetgeving wordt gehandhaafd per 23 september 2020 mits de website voor 23 september 2018 is gebouwd. Is de website na 23 september 2018 gebouwd? Dan geldt de wetgeving per 23 september 2019. De tijd die het kost om jouw website toegankelijk(er) te maken is werkbaar en meer dan de moeite waard!

Meer weten? Bekijk ons WCAG-dossier

Hier staat meer informatie over de manier waarop jij je website toegankelijk kunt maken. Inclusief een whitepaper, webinar en meer.

Heb je vragen?

Ik denk graag met je mee

Wouter van der Veen

Consultant Digitale Toegankelijkheid

050 2101200 w.vd.veen@iwink.nl