Spring naar inhoud

Alleen nog maar hosting met beveiligingscertificaat mogelijk

Nieuws

Leestijd
2 min lezen
Datum

Vanaf nu is het bij iWink niet meer mogelijk om een hostingpakket af te nemen zonder beveiligingscertificaat. In dit artikel lees je over deze keuze.

Een beveiligingscertificaat (ook bekend als SSL- of TLS-certificaat) zorgt ervoor dat gegevens tussen de webserver en uw browser privé blijven. Zonder deze beveiligingslaag kunnen kwaadwillenden het internetverkeer onderscheppen lezen wat er wordt verstuurd.

Is dit erg? Vanuit het oogpunt van privacy niet altijd; er zijn ook websites waar alle verkeer publiek mag zijn. Deze websites hebben bijvoorbeeld geen contactformulier of mogelijkheid om in te loggen. Tegenwoordig hebben de meeste websites wel een mogelijkheid om ergens je gegevens achter te laten om contact te zoeken, en dan is er wel een risico. Als je kan inloggen op een website dan is het helemaal opletten; bij een website waar je kan inloggen zonder beveiligingscertificaat verstuur je onversleuteld je inlognaam en wachtwoord!

Zonder geldig certificaat
Met geldig certificaat

SEO, internetbrowsers en certificaten

Als alle verkeer publiek mag zijn, dan is er geen probleem met de privacy. Echter, omdat dat meestal niet zo is gaat Google websites zonder certificaat dit jaar lager scoren in hun zoekresultaten. Ook de populaire browser Google Chrome toont een duidelijk en opvallend label naast de adresbalk met "Niet veilig". Aangezien Google Chrome verreweg de populairste browser is en Google veruit de populairste zoekmachine, heeft dit een grote impact op alle Nederlandse websites. Dus ook die van u. 

Overigens was een certificaat al verplicht voor websites die gegevens verzamelen (bijvoorbeeld met een contactformulier).

Controleer uw website

Websites worden bij ons daarom niet meer verkocht zonder hosting met certificaat en binnen een jaar verwachten we ook alle bestaande klanten te hebben overgezet.

Wilt u controleren of uw website al goed beveiligd is met een certificaat? U kunt dit direct zelf makkelijk testen.

Heeft u naar aanleiding van dit artikel nog vragen? Neem gerust contact met ons op.