Spring naar inhoud
Inloggen

Hoe maak je je website digitaal toegankelijk?

Dossier: Web Content Accessibility Guidelines

Sinds 23 september 2020 moeten websites en applicaties van (semi-) overheidsinstellingen voldoen aan de richtlijnen voor digitale toegankelijkheid. Ook voor andere organisaties is toegankelijkheid een relevant onderwerp in een samenleving waarin 26% van de mensen een aantoonbare beperking ervaart. In een webinar, een white paper en diverse artikelen hebben we hier uitgebreid bij stilgestaan. In dit dossier over WCAG vind je alles in één overzicht.

Over de webrichtlijnen

De richtlijnen zijn opgesteld om het leven van mensen met een functiebeperking makkelijker te maken. Een functiebeperking kan zijn: (kleuren)blind of slechtziend, doof of slechthorend, maar ook cognitieve beperkingen en motorische beperkingen kunnen mensen in de weg zitten bij het bezoek van een website of webapplicatie.

De Web Content Accessibility Guidelines (WCAG) zijn een set van 78 succescriteria op gebied van design, techniek en content waar je website of applicatie aan moet voldoen om als digitaal toegankelijk te worden aangemerkt.

Bij iWink zijn we ons ervan bewust dat dit onderwerp voor veel mensen geen dagelijkse kost is. Zeker als je geen beperkingen hebt, of geen mensen in je nabije omgeving hebt met een beperking.

Daarom werken we continu aan het verbeteren van onze producten om zoveel mogelijk vanaf de basis te voldoen aan deze richtlijnen, helpen we onze klanten hun content zo geoptimaliseerd mogelijk aan te bieden en besteden we veel aandacht aan dit onderwerp.

Whitepaper

In 2019 publiceerden we onze white paper over WCAG. Download het white paper gratis inclusief richtlijnen en stappenplan - en ontdek daarmee waar de website van jouw (semi-)overheidsinstelling aan moet voldoen.

Download whitepaper WCAG

Alle velden gemarkeerd met een * zijn verplicht.

Webinar

Terugblik webinar WCAG

Op 23 september 2020 organiseerden we een webinar over digitale toegankelijkheid. Hier lees je een korte samenvatting en kun je de webinar terugkijken. Een aantal van de vragen uit de Q&A vind je onderaan deze pagina terug bij de veelgestelde vragen.

Wat we behandelden tijdens de webinar

  • Wat zijn toegankelijkheidsrichtlijnen en waarom zijn ze belangrijk?
  • Welke stappen je moet zetten voor je eigen website om eraan te voldoen?
  • Hoe optimaliseer je content voor WCAG?
  • Wat komt er kijken bij een inspectie- en certificeringstraject?

Sprekers

De volgende sprekers hebben bijgedragen aan de webinar:

  • Onze consultant Gerard top vertelde wat digitale toegankelijkheid inhoud en hoe de aanbevelingen uit een inspectierapport zijn geïmplementeerd;
  • Heleen Eissens vertelt namens Accare hoe zij het digitaal toegankelijk maken van de website heeft ervaren en welke uitdagingen daar op gebied van content bij kwamen kijken;
  • Sander Nijsingh van Cardan Technobility vertelt hoe een inspectie op digitale toegankelijkheid eruit ziet.

Case Accare

Aan de hand van een case behandelden we alle stappen die er komen kijken bij het maken van een drempelvrije website. Dat doen we op basis van onze ervaringen met Accare.

Voor Accare hebben we in 2019 de website ontwikkeld en vervolgens, na inspectie door Cardan Technobility, aanpassingen gedaan om de website beter digitaal toegankelijk te maken.

iWink Webinar: WCAG | 23 september 2020

Hoe staat jouw website ervoor?

Q&A

Veelgestelde vragen

Tijdens de webinar en in de aanloop daar naartoe zijn er vragen die geregeld terugkomen. Deze lijst wordt geregeld bijgewerkt.

Onder het besluit digitale overheid geldt dat organisaties moeten voldoen aan WCAG 2.1 richtlijnen, niveau A + niveau AA. Deze verplichting geldt voor websites en applicaties van overheid en semi-overheid.  Om te controleren of jouw organisatie daaronder valt kun je in ieder geval controleren of deze in de Overheid Almanak voorkomt. Verder adviseren we om advies in te winnen bij je juridisch adviseur en om in ieder geval te onderzoeken wat je kunt doen om je website (beter) digitaal toegankelijk te maken. 

Lees ook ons artikel: Voor deze overheidsorganisaties gelden de WCAG

Ja. Als je organisatie verplicht is te voldoen aan digitale toegankelijkheid dan geldt dit niet alleen in externe websites of applicaties, maar ook voor bijvoorbeeld een intranet.

Voor eerder inspecties hebben wij goede ervaringen met Cardan Technobility. Neem contact op met je accountmanager voor het bespreken van de mogelijkheden.

Er zijn verschillende manieren om te beginnen met het digitale toegankelijk maken van je website. Is WCAG verplicht voor je organisatie, dan adviseren we wel om een volledige nulmeting te laten uitvoeren. 

Om snel te starten met WCAG kun je denken aan het volgende:

We adviseren om zoveel mogelijk informatie beschikbaar te stellen via een webpagina. Wil je toch een PDF als download aanbieden, zorg dan dat je deze ook digitaal toegankelijk maakt. 

Wil je hierover meer weten? Lees dan deze blog van accessibility.nl

Nee, in principe wordt het gebruik van een underline (onderstreepte tekst) niet verplicht. Echter, het mag niet zo zijn dat er alleen gebruik gemaakt van kleur (criterium 1.4.1, niveau A) om een element te onderscheiden. Voor (inline) links kom je daarmee dus al snel uit op een underline.

De niveau's geven een indicatie van de mate van toegankelijkheid voor een website of applicatie. Daarbij vullen de niveau's elkaar aan, zodat alle onderdelen uit niveau A ook onderdeel zijn van niveau AA. In principe is het verschil tussen niveau AA en niveau AAA dus vooral dat er striktere eisen gelden voor de vier principes.

Bij informatieve afbeeldingen, dus bijvoorbeeld bij portretten of afbeeldingen waarop informatie (tekst of een bepaalde uitleg) is weergegeven.

Bij decoratieve afbeeldingen, dus afbeeldingen die geen informatie toevoegen aan de inhoud, is geen alternatieve tekst nodig.

In principe kan aan alle succescriteria voldaan worden. Voor certificering of conformiteit moet aan alle criteria voldaan worden. Mocht je website buiten de huidige wet- en regelgeving vallen, maar is toegankelijkheid wel belangrijk voor je? Dan kun je via een toegankelijkheidsverklaring uitleggen op welke punten je niet voldoet en met welke reden dat is.

Onze producten worden ontwikkeld met digitale toegankelijkheid als uitgangspunt. Onze producten Reporting, de Woningcorporatie websites, de Care website en de Business website dragen zelfs het waarmerk Drempelvrij, wat betekent dat ze zijn geïnspecteerd op de succescriteria die horen bij WCAG 2.1 niveau A en AA en hier bewezen aan voldoen.

Voor de content blijf je als beheerder van een website zelf verantwoordelijk, door bijv. ALT-teksten in te vullen en video's te ondertitelen. Ook is het verstandig om bij de ontwikkeling van veel design of maatwerk, je eigen website zelf te laten inspecteren.

Lees hier meer over digitale toegankelijkheid van onze producten.

Wanneer je een project start met Reporting of één van onze drempelvrije websites, dan mag je er vanuit gaan dat deze is getoetst op de succescriteria van WCAG en hier technisch aan voldoet. Dit betekent concreet dat je in je toegankelijkheidsverklaring kunt opnemen dat de techniek is getoetst en voldoet en dat je deze niet zelf meer hoeft te laten inspecteren. 

Voor je toegankelijkheidsverklaring ontvang je het inspectierapport en het Drempelvrij certificaat. Onze techniek stelt je verder in staat om alle content ook digitaal toegankelijk aan te bieden, doordat je in het CMS de juiste aanvullende aanpassingen kunt doen in de vorm van bijvoorbeeld suggesties voor formulieren en alt-teksten bij afbeeldingen. 

Wanneer je zeker wilt weten dat ook jouw website of publicatie volledig drempelvrij is en je het drempelvrij waarmerk zelf wilt kunnen voeren, dan hoef je alleen de content en je huisstijl nog maar te laten inspecteren. Dit betekent dat je aanzienlijk minder kosten maakt op inspectie zelf (je bespaart tot wel € 1.000) en dat je ook mogelijk flinke kosten bespaard omdat je geen technische aanbevelingen meer krijgt die door een developer moeten worden geïmplementeerd. Nadat ook je content is geïnspecteerd kun je een waarmerk Drempelvrij aanvragen. 

Verdieping

Artikelen

In de afgelopen jaren hebben we verschillende artikelen gepubliceerd. We zetten ze voor je op een rijtje:

Accessibility-first producten

Maak kennis met onze digitaal toegankelijke producten

Wil je meer weten?

Neem gerust contact op

Wil je meer informatie over onze drempelvrije website-pakketten, een kennismaking plannen of een demo aanvragen? Laat in het formulier hieronder je gegevens achter en we nemen contact met je op.

Contact

Alle velden gemarkeerd met een * zijn verplicht.

Heb je een inhoudelijke vraag over WCAG? Leg hem voor aan onze WCAG expert:

Wouter van der Veen

Consultant Digitale Toegankelijkheid

050 2101200 w.vd.veen@iwink.nl