Flat design, meer dan een trend?

Stijlen in webdesign, er zijn er veel. Al even is ‘Flat design’ populair en loopt ‘Skeuomorfisme’ op zijn retour. Waarom? Wat is er beter aan flat design en is het een tijdelijke trend of een blijvertje? Daarover dit artikel. Onze designers zijn in ieder geval fan. En ze leggen u graag uit waarom. We nemen u mee langs het nut, de verschillen, valkuilen en voordelen van flat design.

Over Flat design

Flat design is een tweedimensionale manier van ontwerpen. Een platte stijl zonder toeters en bellen. Geen effectjes, schaduwen of verlopen. En ook geen patronen, highlights of 3D-effecten. Flat designs bestaan uit een duidelijke structuur en bevatten veel witruimte. Rustig en overzichtelijk dus.

Waar kwamen we vandaan?

Voor flat design werd gebruikt, was de meest gebruikte stijl van ontwerpen skeuomorfisme. Deze stijl, een ware tongbreker, staat voor realistische weergaven. Denk bijvoorbeeld aan de slider waarmee een iPhone wordt ontgrendeld (zie afbeelding). Voorheen zag deze eruit alsof het een echte schuif was. Tegenwoordig weten we hoe het werkt dus hoeft de schuif er minder realistisch uit te zien. Het notitieblok op de computer is ook zo'n voorbeeld. Het icoon van het kladblok lijkt precies op een kladblok met ringband. Met deze stijl probeerden designers herkenbare elementen te ontwerpen, waardoor u sneller vertrouwd was met de digitale omgeving. Vrijwel aan elke trend komt een eind en willen we steeds weer iets nieuws, een tegenhanger. Nu is dat flat design. Echter bestaat deze stijl niet alleen omdat wij mensen behoefte hebben aan verandering. Er was behoefte aan een design dat niet alleen mooi is, maar bovenal nut heeft.

links skeuomorfisme -  rechts flat design
links skeuomorfisme - rechts flat design
Bij de website van Groningen Biomed is veel gebruik gemaakt van witruimte
Bij de website van Groningen Biomed is veel gebruik gemaakt van witruimte

Functionaliteit als uitgangspunt = gebruiksvriendelijk

Bij flat design gebruiken we de ruimte om een duidelijk en overzichtelijk geheel te creëren voor de bezoekers. De rust in een design maakt het mogelijk om te focussen op content en leidt bezoekers makkelijker door een website. Contrast is belangrijk. Kleurrijk, maar niet te. Daarom maken we bij flat design gebruik van een beperkt kleurenpallet; de huisstijlkleuren aangevuld met een of twee steunkleuren. Alles om die rust te bewaren, maar ook om belangrijke onderdelen duidelijk uit te lichten. Knoppen of andere belangrijke call-to-actions krijgen bijvoorbeeld vaak dezelfde (in het oog springende) kleur. Ook belangrijke kaders worden geaccentueerd met die kleur. De kleuren bepalen de hiërarchie van een pagina en verhogen het gebruiksgemak voor de bezoeker. Daardoor is het voor de bezoeker meteen duidelijk waarop hij zich moet focussen.

Meer witruimte betekent al snel langere pagina’s. Gelukkig is dat niet langer een probleem. Er bestaan inmiddels zoveel verschillende devices, dat we niet langer kunnen spreken van de traditionele vouw op je desktop pc. De vouw is namelijk voor elk device zo verschillend dat het bijna niet meer mogelijk is om hier rekening mee te houden. Daarnaast is scrollen intussen volledig geaccepteerd en meer gewoongoed geworden. De theorie achter de vouw is daarmee niet meer helemaal van nu, meer witruimte daarentegen juist wel.

Content first

Met flat design staat dat wat u wilt vertellen en met uw website wilt bereiken altijd voorop. De content is leidend. Dat moet ook, de meest cruciale informatie verdient alle aandacht. Daarom voegen we bij flat design alleen elementen toe aan het design die iets toevoegen aan het verhaal dat u wilt vertellen. Die écht bijdragen aan de boodschap.

‘Kill your darlings’ en ‘schrijven is schrappen’. Twee uitspraken die contentmanagers al te vaak hebben gehoord. Maar ze zijn wél waar en flat design voert deze regels eigenlijk ook door in design. Geen overbodige effecten, opvulling of tierlantijn. Vermijd afleiding en automatisch ontstaat er meer aandacht voor de boodschap, ofwel uw content.

Snel & geschikt voor responsive

Mobiel internet wordt steeds belangrijker. Voor u een website laat ontwikkelen is het belangrijk hierover na te denken. Hoe moet de website er op verschillende apparaten uitzien? Flat design is goed te combineren met responsive wensen. Doordat een platter ontwerp geen overbodige en ingewikkelde effectjes bevat, schaalt het heel eenvoudig voor verschillende schermformaten. Dit betekent niet alleen dat een website er beter uitziet op verschillende schermen, maar ook dat de website sneller is omdat hij minder onderdelen hoeft in te laden.

Aandachtspunten bij flatdesign

  • Content van hoge kwaliteit

Omdat bij flat design alle aandacht naar de content gaat, moet deze ook van hoge kwaliteit zijn. Onscherpe afbeeldingen of slechte foto’s vallen namelijk meteen op. Het is dus van belang om kwalitatief hele goede content te plaatsen.

  • Blijf dicht bij je identiteit

Overgaan naar flat is een keuze, maar niet een doel op zich. Teveel eenvoud aanbrengen in een website kan namelijk zorgen voor een verlies aan duidelijkheid en identiteit. Modernisering en veranderen is goed, het is belangrijk om daarbij de eigenheid en identiteit van uw organisatie niet uit het oog te verliezen. Voorkom dus dat uw website een jip-en-janneke-gevoel uit gaat stralen en niet meer past bij de organisatie. Bedenk eerst of de organisatie klaar is voor zo’n omslag en of het bij uw doelgroep past. Zo niet, is het ook een optie om heel subtiel toch op een beperkt aantal plaatsen een schaduwtje toe te voegen of een effectje. Zolang de focus op de content niet uit het oog wordt verloren, behoudt u op deze wijze nog steeds uw eigenheid.

  • Kies een geschikte ontwerper

Om flat design toe te passen op een website, is het van belang een goede ontwerper in te schakelen. Deze moet namelijk bereid zijn om puur in dienst van de organisatie met haar beoogde doelen te ontwerpen. De designer moet creatief kunnen zijn, zonder die creativiteit de overhand te laten nemen. Ondersteunend aan de content die de organisatie levert. Er komt dus meer bij kijken dan alleen een mooi ontwerp maken. Het moet vooral een functioneel ontwerp zijn, dat daarnaast ook nog mooi is. 

DGCC
DGCC
HZD
HZD
Vripack
Vripack

Houdbare trend?

Hoe lang de trend van flat design blijft hangen is moeilijk te zeggen. Wel kunnen we ter discussie stellen of flat eigenlijk wel een trend is te noemen. Misschien kunnen we deze stijl niet afdoen als trend, gezien de praktische voordelen en de uitgangspunten van flat design. Zoals: functionaliteit als uitgangspunt, content first en de mate van geschiktheid voor responsive. Flat design is meer dan alleen een stijl, het brengt een visie op websites en webdesign met zich mee. Vanuit die verandering van functie kunnen we niet anders dan erkennen dat flat design niet alleen mooi is, maar bovenal nut heeft.

Hoe zet ik mijn e-mailaccount over? Mis nooit meer een inhaakmoment