Hoe twee mensen meer dan 1000 websites online houden

Deze maand zijn we de magische grens van 1000 websites gepasseerd. Dit doen we met meer dan 90 servers in drie verschillende datacenters en met slechts twee knappe koppen. In dit artikel lees je hoe ze dit voor elkaar krijgen.

De infrastructuur ontwikkelen

DevOps zorgen ervoor dat door een projectteam ontwikkelde website, intranet of narrowcasting online komt te staan. In jargon heet dit het 'deployen' van software. Zij zorgen voor de ontwikkelstraat die dit mogelijk maakt.

Om een beeld te geven, dit zijn de stappen die een aanpassing aan Kirra doorloopt totdat het live staat:

 1. Versiebeheer
  Met Gitlab houden we alle wijzigingen bij zodat bijvoorbeeld een wijziging makkelijk terug te draaien is. 
 2. Automatisch testen
  Alle code wordt getest met behulp van Jenkins. Bij fouten in de code komt de code niet live te staan en hebben gebruikers hier dus geen last van.
 3. Builden
  Van alle wijzigingen wordt een pakketje gebouwd dat geïnstalleerd kan worden op een webserver.
 4. Uitrollen
  In de nacht worden de pakketjes met aanpassingen geïnstalleerd op de verschillende servers. Dit gebeurt in de nacht omdat de kans dat iemand er hinder van zou kunnen ondervinden zo klein mogelijk is.

DevOps

DevOps is een beroep in de ICT. De term 'DevOps' is een samenvoeging van Developer en Operations. Het is een beroep waarbij software ontwikkeling en andere ICT werkzaamheden bij elkaar komen.

Het beroep is steeds populairder door de opmars van digitale dienstverlening in ons privé- en werkleven.

Automatisering is het mooist. De infrastructuur zo opbouwen dat je niks meer kunt vergeten en het geen tijd kost.

Server en werkplekbeheer

Als je het hebt over online dan heb je het al snel over servers. Servers zijn snelle en betrouwbare computers die dag en nacht aan staan om de websites online te houden. De DevOps onderhouden deze servers zowel qua software als hardware. Ze zorgen ervoor dat de servers voorzien zijn van de laatste veiligheid-updates, dat de hardware niet verouderd raakt. Ook plaatsen ze indien nodig nieuwe hardware.

Naast de servers zorgen ze ook voor alle hardware op de werkplekken, de wifi, de telefonie en stabiele internetverbinding voor ons kantoor zodat iedereen aan het werk kan.

Monitoring: dag en nacht

Deze servers staan 24/7 onder monitoring. Er wordt bijvoorbeeld gemonitord op:

 • Zijn alle servers online
 • Is er voldoende rekenkracht
 • Is er voldoende geheugen
 • Is er voldoende schijfruimte
 • Zijn de back-ups succesvol gemaakt
 • Zijn er geen vreemde mensen ingelogd op de server

Dit is slechts een greep uit hoe en wat er wordt gemonitord. Zodra er het vermoeden is dat er iets mis dreigt te gaan, dan worden er SMS-berichten gestuurd naar de DevOps. Er is altijd iemand die dienst heeft en stand-by staat met een laptop om in te grijpen. Ook 's nachts.

Een veelzijdig beroep

DevOps is dus een veelzijdig beroep met grote uitdagingen. Kort omschrijven zij hun werk als "Veel verschillende dingen om te doen. Je hebt veel vrijheid. Één werkgever, waarbij je intern de boel goed moet regelen."

Het is ook een beroep dat steeds populairder wordt door de groeiende hoeveelheid online diensten waar we gebruik van maken in ons dagelijkse leven.

Deze knappe koppen zijn op zoek

Naar een nieuwe collega. Want ondanks dat ze zoveel mogelijk automatiseren groeit iWink ook en hebben we behoeft aan meer DevOps. Ben of ken jij misschien iemand die ze kan ondersteunen? Bekijk dan de vacatures en ontdek wat iWink als werkgever te bieden heeft.

Past een chatfunctie bij jouw website? Hoe voldoe je aan de AVG als je een contactformulier hebt?