Internationale URL’s

Van oudsher bestaan URL’s (de adressen van webpagina’s) uit de standaardtekens uit het Latijnse alfabet: de letters A tot en met Z, cijfers en speciale tekens zoals de /. 

Indien uw website meertalig is, is het via Kirra CMS ook mogelijk om andere tekens in URL’s te gebruiken. Dit heeft diverse voordelen:

  • De bezoeker ziet de URL’s in zijn of haar eigen taal;
  • Zoekmachines herkennen de URL’s, wat de positie in de zoekresultaten ten goede komt;
  • De bezoeker kan de URL’s intypen in een taal die hij of zij begrijpt.

Brede ondersteuning

Alle moderne browsers zoals Mozilla FirefoxApple Safari, Opera en Internet Explorer laten speciale tekens correct zien in de adresbalk. Ook zoekmachines zoals Google hebben een volledige ondersteuning voor dit soort URL’s. Wanneer u een website heeft in een taal met veel diakritisch tekens (bijvoorbeeld de Duitse umlaut en Ringel-S, of de Noord-Germaanse talen) of een ander alfabet (bijvoorbeeld Chinees, Hindisch of Russisch) is het absoluut het overwegen waard om de URL's van de betreffende pagina's ook in een die taal te plaatsen. Dit heeft eigenlijk alleen nog maar voordelen.

Naast het gebruik van speciale tekens of niet Latijnse letters in URL’s is het ook mogelijk om domeinnamen met deze tekens aan te vragen. Deze domeinnamen, ook wel bekend als Internationale Domeinnamen (IDN), worden door alle moderne browsers ondersteund. Een voorbeeld van zo’n domeinnaam is http://räksmörgås.josefsson.org/.

Transliteratie

Browsers ondersteunden eerder alleen letters en cijfers in URL’s. Letters met accenten of tekens uit andere tekensets (zoals Chinese, Japanse, Griekse of Russische tekens) konden niet in een URL gebruikt worden. De traditionele oplossing was om letters met diakritische tekens om te zetten naar letters zonder accent. Dit proces heet “transliteratie”.

Zo werd de pagina “Ideeën” bijvoorbeeld http://www.example.org/ideeen (zonder trema). Een pagina over Österreich kon omzet worden naar een link als http://www.example.org/Oesterreich (de ö werd vervangen door oe). Dit was echter geen ideale oplossing, waardoor men is blijven investeren in een meer houdbare oplossing.

De onderkant van je site is belangrijk, let op je footer Bescherming tegen CSRF aanvallen