Niet mobielvriendelijke websites lager in Google

Vandaag voerde Google een belangrijke wijziging door in haar zoekmachine. Websites die niet geoptimaliseerd zijn voor gebruik op mobiele apparaten, krijgen een lagere positie in de mobiele zoekresultaten dan websites die wel zijn geoptimaliseerd.

We bezoeken steeds meer websites met onze mobiele telefoons

Steeds meer internetgebruikers bezoeken websites met een mobiele telefoon. U zult dit waarschijnlijk zelf ook herkennen. We gebruiken onze telefoon steeds meer onderweg, maar ook gewoon vanaf de bank of op het werk om even snel iets op te zoeken. Om mobiele gebruikers van de Google zoekmachine beter te helpen met het snel vinden van de juiste informatie gaat Google websites die niet mobiel vriendelijk zijn voortaan lager positioneren in de zoekresultaten bij mobiele zoekopdrachten. Dit is dus ten gunste van websites die wel mobiel vriendelijk zijn.

Positieve uitkomst van de Google test
Positieve uitkomst van de Google test

Waar kijkt Google naar?

Bij het scannen van uw website wordt deze door Google qua optimalisatie voor mobiele apparaten op drie punten beoordeeld:

  1. De leesbaarheid van teksten. Op niet geoptimaliseerde websites wordt tekst klein weergegeven waardoor deze slecht te lezen is;

  2. De grootte van links. Op niet geoptimaliseerde websites worden links te klein of te dichtbij elkaar weergegeven, waardoor het lastig is voor gebruikers om met een vinger op de juiste link te tikken;

  3. Tenslotte wordt gekeken of gebruikers horizontaal moeten scrollen om de inhoud van de website te bekijken. Op geoptimaliseerde websites kunnen gebruikers alleen verticaal scrollen.

Test uw website binnen 1 minuut

Om te controleren of uw website mobielvriendelijk is heeft Google een test ontwikkeld waarmee u uw eigen website kunt testen. Met deze mobielvriendelijke test ziet u in 1 minuut of uw website volgens Google mobielvriendelijk is en hoe deze er op een mobiele telefoon uitziet.

Is uw website nog niet geoptimaliseerd?

Wanneer uw website reeds is geoptimaliseerd voor mobiel hoeft u niks te doen. Is uw website nog niet geoptimaliseerd? Dan kan uw website vanaf vandaag lagere posities in de zoekresultaten toegewezen krijgen. Google geeft zelf aan dat deze verandering een “significante impact” heeft.

De aanpassingen van Google kunnen een aanzienlijke invloed hebben op hoeveel bezoekers uw website vinden. We adviseren daarom niet langer te wachten met het “responsive maken” van uw website. Wilt u hierover meer weten? Neem dan gerust contact op.

Niels ten Have

Thomas van der Woude

Verbeter uw online zichtbaarheid Responsive design: uw nieuwsbrief klaarstomen voor mobiele apparaten