Waarom je nú bezig moet met privacy en wetgeving

Vanaf 25 mei 2018 wordt er strengere wet- en regelgeving van kracht rondom het verwerken van persoonsgegevens. Als je een communicatiekanaal beheert dan krijg je hier zeker mee te maken.

Van Wbp naar AVG

De algemene verordening gegevensbescherming (AVG) wordt op 25 mei 2018 van toepassing. Tot nu toe hadden we voor privacy te maken met de wet bescherming persoonsgegevens (Wbp). Deze geldt straks dus niet meer. De belangrijkste verschillen zijn:

  • Versterking en uitbreiding van privacyrechten. Een voorbeeld hiervan is de vernieuwde voorwaarden voor het krijgen van toestemming van mensen om persoonsgegevens te verwerken en bewijsplicht voor die toestemming. Het moet daarnaast net zo makkelijk zijn om toestemming weer in te trekken.
  • Meer verplichtingen voor organisaties bij het verwerken. Het gaat dan met name om dat je kunt bewijzen dat je je aan de wet houdt. Dit kan bijvoorbeeld door in documenten vast te leggen dat de juiste organisatorische en technische maatregelen zijn genomen.
  • Stevige en gelijke bevoegdheden voor alle Europese toezichthouders op privacy. De maximale hoogte van boetes stijgt van € 900.000,- naar € 20.000.000,-.

 

Zorg voor Bewerkersovereenkomsten

Omdat organisaties moeten kunnen verantwoorden dat ze zich aan de wet houden, doe je er verstandig aan om afspraken te maken met leveranciers die persoonsgegevens voor je organisatie verwerken. Het document waarin deze afspraken zijn vastgelegd heet een bewerkersovereenkomst.  

iWink is een leverancier die regelmatig persoonsgegevens verwerkt voor andere organisaties. We hebben afgelopen jaar al gemerkt dat onze klanten zich aan het voorbereiden zijn op de nieuwe wet en dit zal de komende tijd verder toenemen. Daarom hebben we alvast een bewerkersovereenkomst opgesteld die je direct kunt gebruiken.

Lees meer over deze bewerkersovereenkomst

Wat gaat er nu gebeuren?

We verwachten de komende tijd meer praktische duidelijkheid en gaan verder met het inventariseren van de gevolgen. Zoals wij het nu inschatten gaat deze wet betrekking hebben op bijna alle digitale kanalen. Dus bijvoorbeeld websites, intranetten en nieuwsbrieven. Voor de meeste onderdelen voldoen we al helemaal aan de wet. Voor sommige andere werken we nog aan aanpassingen.

Middels onze nieuwsbrief zullen we je de komende tijd op de hoogte houden van de verschillende onderdelen van de wet en hoe je hieraan kunt voldoen.

Op de hoogte blijven van deze wetgeving? Meld je aan voor onze nieuwsbrief

    Bedankt voor je aanmelding, klik op de link in de e-mail die je net hebt ontvangen om je aanmelding te bevestigen.

    Van drukwerk naar digitaal 8 stappen om te komen tot een jaarverslag