Waarom QR codes & shortlinks toepassen

De wat vreemd uitziende zwart-witte blokjes zoals hiernaast, duiken steeds vaker op in magazines, op producten, in kranten, op posters of stand alone op straat. Maar wat doen ze eigenlijk?

QR codes

De QR codes kunnen met een mobiel/smartphone gescand worden. Met een speciale ‘QR reader’ wordt de code ingelezen. In de code zit vaak een URL naar een speciale webpagina. De QR reader leidt  de gebruiker hier automatisch naar toe. Op de webpagina staat dan aanvullende informatie, een filmpje of bijvoorbeeld een contactformulier. Het is een manier om offline content te verrijken met een online beleving. In print is immers vaak beperkte ruimte en de informatie heeft een houdbaarheidsdatum. De informatie die achter de QR code zit is continu aanpasbaar.

Voorbeeld: Kellogg’s

Kellogg’s (van de cornflakes) voerde in 2011 een succesvolle QR campagne waarbij ze QR codes op de achterkant van hun ‘Crunchy Nut’ pakken publiceerden. De slogan was ‘It’s morning somewhere’. Na het scannen kwamen er 13 filmpjes beschikbaar binnen dit thema. De campagne resulteerde in 40.000 gescande codes.

De content kon ook beschikbaar gemaakt worden door het sturen van een SMS. Er werd dan een link naar de mobiele site teruggestuurd. In totaal werden er 6.000 SMS berichten verstuurd. Gezamenlijk zorgden deze twee kanalen voor 50.000 pageviews en werden de video’s 38.000 keer bekeken.
(bron: http://www.mobilemarketer.com/cms/news/video/10309.html)

Maak zelf een QR code

In Kirra CMS kunnen QR codes aangemaakt worden met behulp van de shortlink module. Deze module verzorgt de mogelijkheid een verkorte URL aan te maken voor een pagina die dieper in de website ligt. Ook dit is nuttig voor communicatie in print. De pagina met als URL www.iwink.nl/iwink/maatschappelijk-verantwoord-ondernemen wordt dan bijvoorbeeld: www.iwink.nl/mvo. Dit is makkelijker te onthouden en sneller in te typen. Bij het aanmaken van een shortlink in deze module, wordt er automatisch een QR code aangemaakt.

Belangrijk: mobiele landingspagina

Zorg er wel voor dat de content achter de QR code geoptimaliseerd is voor mobiel/smartphones. De gebruikerservaring is erg belangrijk. De gebruiker zal verwachten dat de content inderdaad geschikt is voor het apparaat waarmee hij/zij de QR code scande.

QR reader downloaden? Voor iPhonevoor Android en zie dit overzicht voor overige toestellen (Blackberry, Nokia, Windows Mobile).

Foursquare voor bedrijven Hoe werken social media icons