Wat houdt responsive webdesign in?

Tegenwoordig bekijken we websites steeds vaker op onze tablets en smartphones, terwijl de meeste website nog steeds voor desktop ontwikkeld worden.

Voor een optimale gebruikservaring van webcontent.

Tegenwoordig bekijken we websites steeds vaker op onze tablets en smartphones, terwijl de meeste website nog steeds voor desktop ontwikkeld worden. Deze nieuwe apparaten hebben niet alleen een kleiner scherm, maar hebben ook elk hun eigen manier van functioneren. Dat betekent ook dat websites en webcontent hierop aangepast moet worden. Met responsive webdesign biedt webcontent altijd en op ieder apparaat een optimale gebruikservaring. Bovendien hoeft u slechts één CMS te onderhouden om voor al uw bezoekers optimaal zichtbaar te zijn.

Voorbeeld responsive website Ethan Marcotte. Bron: Alistapart.com
Voorbeeld responsive website Ethan Marcotte. Bron: Alistapart.com

Responsive webdesign

De grondlegger van de term 'responsive webdesign' is Ethan Marcotte. Responsive webdesign maakt het mogelijk om een website in één enkele versie te optimaliseren voor verschillende schermresoluties en apparaten. De website past zich aan de grootte van het scherm aan zonder in te boeten aan content of functionaliteit. Kort gezegd maakt responsive webdesign het mogelijk om één website te ontwerpen die layout technisch toegankelijk (responsive) is voor alle internet-apparaten. U bent hiermee ook voorbereid op alle nieuwe (afwijkende) schermgrootten die in de toekomst gelanceerd zullen worden.

Webcontent en context

Responsive webdesign houdt ook rekening met welke content u op welk apparaat wilt tonen. Mensen die onderweg zijn hebben via hun smartphone andere behoeften dan mensen die 's avonds op de bank hun tablet erbij pakken of mensen die op kantoor achter de desktop zitten. Met een responsive website hoeft u zich hier niet druk om te maken. U heeft één website die altijd zorgt voor een optimale gebruikservaring, ongeacht apparaat, schermgrootte of locatie. De content op een responsive website past zich aan verschillende situaties aan en is dus context afhankelijk.

Adaptive webdesign?

Bij adaptive webdesign wordt er uitgegaan van de functionaliteiten (mogelijkheden en beperkingen ) van een device. Een adaptive website past zich aan op de gebruiker en zijn device. In de praktijk betekent dit vaak dat content of media weggelaten/toegevoegd wordt per device.

Responsive is daarmee dus eigenlijk een onderdeel van adaptive webdesign. 

Factoren voor responsive webdesign

Er zijn drie technische factoren die bepalen of een website responsive is of niet. Deze drie factoren zijn:

  • Fluid grid: Grafische elementen en structuur van de website passen zich altijd en overal aan. 
  • Media queries: Verschillende apparaten vragen om verschillende weergave van content en structuur. Media queries maken dit (beter) mogelijk. 
  • Flexible media: Afbeeldingen en andere media-elementen schalen altijd en overal mee. 

De voordelen van responsive webdesign

Wat zijn dan nu precies de voordelen van responsive webdesign?

  • U hoeft slechts één CMS te onderhouden. Hierdoor bespaart u tijd;
  • Het is gebruiksvriendelijk, omdat de lay out zich overal en altijd aanpast voor een optimale gebruikservaring;
  • Responsive webdesign richt zich op de toekomst;
  • U bespaart geld.

Onze visie op responsive webdesign

Responsive webdesign is een oplossing om efficiënt en doeltreffend te voorzien in de informatiebehoefte van deze tijd en mogelijk de nieuwe standaard bij het ontwikkelen van platformonafhankelijke websites en webapplicaties. Met een responsive website bent u voorbereid op de toekomst waarin websites bijna alleen nog maar via tabletjes en smartphones bezocht zullen worden.

Op basis van onze standaarden met betrekking tot responsive webdesign is het CMS standaard responsive en met een eigen fluid grid.

Foutje bedankt: een goede 404 pagina helpt. Hoe maak ik een sterk wachtwoord?