Hoe ruim ik media op in Kirra?

Vrijwel alle bestanden (afbeeldingen, documenten, etc.) die worden geüpload komen terecht in het mediabeheer van Kirra. Het mediabeheer geeft een overzicht van deze bestanden. Net als bij de harde schijf van uw computer is het aannemelijk dat uw opslag groeit met de tijd. In sommige gevallen kan het voordelig zijn om het mediabeheer op te ruimen om extra kosten voor hosting te besparen. In dit artikel wordt uitgelegd hoe u dat kunt doen en waar u op moet letten.

Gebruik de lijstweergave voor bulkacties

Standaard maakt het mediabeheer gebruik van een blokweergave om uw bestanden te tonen. Als u acties wilt uitvoeren op meerdere bestanden kan het handiger zijn om over te schakelen op de lijstweergave. In de afbeelding hiernaast ziet u hoe u dat kunt doen. De punten in de afbeelding verwijzen naar het volgende:

1. Schakelen tussen blokweergave en lijstweergave
  2. Kolom sorteren door op de kolomtitel te klikken
  3. In dit artikel is sorteren vooral nuttig voor de bestandsgrootte, zodat u kunt zien welke bestanden de meeste ruimte innemen
  4. De lijstweergave biedt ook acties voor de aangevinkte bestanden, zoals verwijderen of verplaatsen
Lijstweergave van mediabeheer
Lijstweergave van mediabeheer

Ongebruikte bestanden verwijderen

Kirra probeert bij te houden welke bestanden worden gebruikt en welke niet. Ongebruikte bestanden worden gemarkeerd met een uitroepteken (zie blauw gearceerd in bovenstaande afbeelding).

Het is belangrijk om te weten dat deze informatie niet altijd accuraat is. Het is mogelijk dat geüploade bestanden ook buiten Kirra worden gebruikt (bijvoorbeeld in een e-mailhandtekening). In dat geval kan Kirra geen gebruik van het bestand registreren. De uitroeptekens dienen dus als aanknopingspunt voor verder onderzoek.

Overige bestanden verkleinen

Het mediabeheer zal in de meeste gevallen voornamelijk afbeeldingen bevatten. In tegenstelling tot documenten kunt u afbeeldingen verkleinen. Voor de meeste afbeeldingen op websites geldt dat ze niet groter hoeven te zijn dan 2000 pixels (ter illustratie: de meeste beeldschermen zijn 1920 pixels breed). Dat resulteert meestal in bestanden kleiner dan 2MB. Heb u grotere bestanden, dan kan het raadzaam zijn om deze te verkleinen.

Hoe u dat doet wordt uitgelegd in ons artikel over het verkleinen van afbeeldingen. Neem als vuistregel aan dat u voor foto's het best jpg-bestanden kunt gebruiken met een compressie van 90-95% en dus maximaal 2000 pixels. Voor logo's en illustraties kunt u het best png-bestanden gebruiken.

Bestanden die niet in mediabeheer terug te vinden zijn

Het grootste deel van uw opslag zal in mediabeheer staan, maar er zijn enkele uitzonderingen:

• Bestanden die bezoekers hebben ingestuurd in formulieren
  • Maatwerk dat bestanden verwerkt (bijvoorbeeld een formulier of koppeling met een andere leverancier)
  • Bestanden die uw website nodig heeft om te kunnen werken, zoals broncode of het logo boven een website
Webhosting in de cloud Beveilig uw account met meer dan uw wachtwoord