Wat is het verschil tussen IMAP en POP?

Een belangrijk verschil tussen IMAP en POP is (normaal gesproken) dat de e-mail op andere plaatsen wordt bewaard. Bij IMAP blijft alle e-mail op de server staan, en bij POP wordt alle e-mail naar uw eigen computer gezonden en verwijderd van de server.

Wat zijn de voor- en nadelen van IMAP?

IMAP heeft als voordeel dat de e-mail op onze server blijft staan. Dat is een voordeel omdat dit veiliger is, want van onze servers worden zeer regelmatig back-ups gemaakt. Daarnaast kan er gewerkt worden met meerdere personen/apparaten die hetzelfde e-mailadres hebben (bijvoorbeeld info@uwbedrijf.nl). Dat stelt u dus ook in staat om de e-mail te ontvangen op uw computer, telefoon en tablet. Het nadeel hiervan is dat de e-mailbox groot kan worden naarmate de tijd vordert. U heeft dus meer ruimte nodig op de server en daar zijn kosten aan verbonden.

Wat zijn de voor- en nadelen van POP?

Het voordeel van POP is dat er minder ruimte nodig is op de server. U kunt dus al snel uit de voeten met een kleine e-mailbox, omdat het maar tijdelijk op onze servers staat. Als uw computer e-mail ophaalt, wordt het verwijderd van de server. Dit heeft als nadeel dat er geen back-up is van de e-mail en het erg lastig is om met meerdere personen/apparaten in dezelfde e-mailbox te werken. Eén apparaat/persoon haalt dus alle e-mail op, en dan heeft de rest geen nieuwe e-mail.

Het is in veel e-mailprogramma's wel mogelijk om POP in te stellen zodat de e-mail op de server blijft staan.