Hoe verwijder ik tijdelijke internetbestanden?

Om een webpagina snel te kunnen laden, gebruiken internetbrowsers tijdelijke internetbestanden. Die bestanden worden ook wel 'cache' genoemd en zijn ondergebracht in het cachegeheugen. Als er wijzigingen zijn doorgevoerd aan een pagina, vragen wij u wel eens om de 'cache te verwijderen'. Op deze pagina vertellen we meer over het cachegeheugen en de verschillende manieren om de cache te verwijderen.

Wat is cachegeheugen?

Voor het opbouwen van een webpagina is informatie vereist. Veel van deze informatie is statisch, maar sommige informatie is afhankelijk van een bepaald moment of een berekening (een procesgegeven). De uitkomst van zo'n berekening kan worden opgeslagen in het cachegeheugen zodat de computer het niet telkens hoeft te berekenen. Als het niet telkens berekend hoeft te worden, scheelt dat laadtijd.

Waarom moet ik de cache verwijderen'?

Als er wijzigingen zijn doorgevoerd aan een webpagina, kan het zijn dat uw browser nog steeds gebruik maakt van verouderde tijdelijke bestanden. U ziet dan niet de laatste versie van de pagina. In dat geval vragen wij u om de 'cache te verwijderen'. Hieronder leggen we uit hoe de tijdelijke internetbestanden te verwijderen zijn. Dat is namelijk afhankelijk van uw browser.

Internetbestanden verwijderen met een sneltoets

Als u Windows gebruikt, dan geldt voor veel nieuwe browsers de toetscombinatie [ctrl] + [shift ⇧] + [delete] (voor Mac OS is dit [command ⌘] + [shift ⇧] + [delete ⌫]).

Dit opent een venster waarin gevraagd wordt wat u precies wilt verwijderen. Hier kunt u vaak kiezen voor een optie als 'Het cachegeheugen leegmaken' of 'Tijdelijke internetbestanden verwijderen'. Dit zou voldoende moeten zijn om de laatste versie van een pagina weer te geven. Zo niet, dan kunt u eventueel meer gegevens laten verwijderen.

Internetbestanden verwijderen in instellingen

Als bovenstaande toetscombinatie niet wordt ondersteund door uw browser, kunt u de tijdelijke bestanden vaak verwijderen bij de instellingen. Afhankelijk van uw systeem en browser, kunt u dit meestal vinden van de privacy-instellingen of instellingen voor inhoud. Voor Safari geldt ook de toetscombinatie [alt ⌥] + [command ⌘] + E.

Internetbestanden verwijderen in iOS (iPhone, iPad, iPod touch)

Het verwijderen van de tijdelijke internetbestanden in iOS kan via de instellingen. Bij Safari vindt u vervolgens de knoppen 'Wis geschiedenis' en 'Wis cookies en geschiedenis'.

Hebt u vragen of heeft u hulp nodig?

• E-mail support@iwink.nl
  • Telefoonnummer 050 210 12 00
  • Openingstijden ma-vr: 09:00 uur tot 17:00 uur
Hoe stel ik mijn e-mailprogramma in? Content metrics voor meer grip op uw content marketing plan