Webhosting in de cloud

Websites draaien op webservers. Webservers zijn computers. Computers zijn machines en machines gaan kapot. Maar daarover hoeft men zich bij webhosting in de "cloud" geen zorgen meer te maken.

Bij webhosting in de "cloud" worden geen fysieke servers meer gebruikt, maar alleen virtuele. Een groot serverpark van fysieke servers zorgt er voor dat deze virtuele servers altijd in de lucht zijn. Als een van de fysieke machines uitvalt, wordt zijn functie overgenomen door een andere, zonder dat de virtuele server daarvan te lijden heeft.

Op welke fysieke server een bepaalde virtuele webserver zich precies bevindt, is niet relevant.

Door deze virtualisatie is het opeens ook heel makkelijk om een nieuwe server te kopen. In plaats van wekenlange levertijd van hardware, kan een voorgeconfigureerde server in enkele minuten worden aangezet. Voor het installeren van een extra grote harde schijf is ook geen schroevendraaier meer nodig. Een schijf van 100 terrabyte (TB) nodig? Geen probleem.

Amazon ontwikkelt al jaren aan een platform van gevirtualiseerde services. Deze varieren van rekenkracht (Elastic Compute Cloud, EC2) tot opslag (Elastic Block Store, EBS, en Simple Storage Service, S3).

Door een combinatie van deze services in te zetten, is het nu mogelijk om echte webapplicaties (ook websites op basis van iWink Webbeheer) in "the cloud" te hosten. Het Lab is bezig met een testopstelling van een high-performance webcluster. Mogelijk zal dit op termijn het huidige webcluster vervangen.

Doordat de capaciteit van Amazon onvoorstelbaar groot is, is het mogelijk om vrijwel onbeperkt op te schalen; zowel qua rekenkracht als opslagcapaciteit.

Bezig met laden van video...
Single Sign-On 7 voor- en nadelen van een aparte website voor potentiële werknemers