Spring naar inhoud

Wanneer ben je verplicht om een MVO-jaarverslag te maken?

Sinds 2017 zijn de regels omtrent wanneer je verslag moet leggen over je MVO-activiteiten veranderd. In dit artikel lees hoe het zit en wat er in een MVO-jaarverslag hoort terug te komen.

Heeft jouw bedrijf meer dan 500 werknemers? Dan ben je vanaf 2017 verplicht verantwoording af te leggen over het gevoerde MVO-beleid. Hoe? In een maatschappelijk jaarverslag. Deze nieuwe EU-richtlijn is op 15 april 2015 besloten door het Europees Parlement. Voldoet jouw bedrijf aan de gestelde criteria, dan moet je openheid geven over verschillende maatschappelijke onderwerpen

Onderdelen in het MVO-jaarverslag

Transparantie dus door middel van een jaarverslag. Maar waarover precies? Over verschillende onderdelen zoals het beleid, maar ook over risico’s en resultaten op het gebied van:

  • mensenrechten
  • veiligheid
  • gezondheid
  • milieu
  • diversiteit van het management

De Transparantiebenchmark

In Nederland geven we ook invulling aan deze richtlijn. Dat doen we met de zogenaamde Transparantiebenchmark. Zo’n 400 bedrijven in Nederland vallen onder deze wetgeving. Het zijn bedrijven die aan vrijwel dezelfde criteria voldoen zoals bepaald door het Europees Parlement.

Al een maatschappelijk jaarverslag?

Publiceert jouw organisatie nog geen maatschappelijk jaarverslag? Dan behoor je mogelijk tot de tientallen ondernemingen die in 2019 nul punten scoorden op de Transparantiebenchmark? Dan moet je nu aan de slag.

Waarom is een MVO-jaarverslag nog meer interessant? Je kunt je jaarverslag ook inzetten als PR-materiaal en er zelfs een prijs winnen: De Kristalprijs voor het meest transparante jaarverslag.