Wanneer? 24 januari 2013

Waar? iWink

Voor wie? Seatholders van Academy Noord

Verslag Academy Noord The Connected Web

Donderdag 24 januari was het weer tijd voor een Academy Noord workshop. De seatholders van Academy Noord werden in ons kantoor verwelkomd voor een inspirerende middag met als thema ‘The Connected Web’.

Tijdens de workshop namen Jerry Penninga en Minke van der Horst de aanwezigen mee naar het jaar 2020. Het jaar waarin naar verwachting maar liefst 50 miljard ‘dingen’ aangesloten zijn op internet waardoor alles en iedereen met elkaar in verbinding staat, The Connected Web.

The Internet of Everything

Om de presentatie kracht bij te zetten kregen de aanwezigen eerst een filmpje te zien uit de Cisco campagne ‘Tomorrow starts here’ (hieronder te zien). De ontwikkelingen lijken allemaal zo ver weg, maar zijn feitelijk heel dichtbij en volgen elkaar steeds sneller op. De toekomst is vandaag. In 2011 verklaarden de Verenigde Naties het internet als een mensenrecht. Dit filmpje onderstreept het belang ervan.

Bezig met laden van video...

In minder dan 7 jaar zullen meer dan 50 miljard apparaten verbonden zijn met het online netwerk en wordt alle data direct toepasbaar gemaakt om ons leven makkelijker en efficiënter te maken. Dit noemen we het Internet of Everything in tegenstelling tot het Internet of Things waarin we ons nu bevinden. The Internet of Everything gaat niet alleen over websites, maar is platformoverstijgend en biedt ons context en waarde. Deze gedachte is gebaseerd op de wet van Metcalfe, die er vanuit gaat dat de kracht van een netwerk toeneemt naarmate er meer relevante apparaten op aangesloten zijn.

Slimme apparaten

Dit lijkt allemaal abracadabra en nog ver weg, en toch is het dichter bij dan u zou vermoeden. De ontwikkelingen zijn nu al gaande. Misschien heeft u al wel een SmartTV en een E-thermostaat. Deze apparaten maken ons leven al makkelijker. Zou het alleen nog niet handiger zijn als ons huis direct is aangesloten op de E-thermostaat en afhankelijk van het weer en de temperatuur buiten de situatie binnen kan aanpassen? Eind dit jaar komt de eerste SmartFridge al op de markt. Een koelkast die uw consumptie bijhoudt en zelf boodschappenlijstjes maakt én verstuurt. Na het werk hoeft u alleen maar via een Albert Heijn pick up point naar huis te rijden of misschien worden de boodschappen wel bezorgd.

Commerciële en efficiency kansen

Het is nog geen 2020, maar morgen begint vandaag. Laten we daarom eens kijken naar het hier en nu. De ontwikkelingen zoals hierboven geschetst, worden al in de praktijk gebracht. Er zijn bedrijven die nu al inspelen op de trend om makkelijker en vooral efficiënter om te gaan met de data die we hebben. We beschikken over ontelbaar veel data en kanalen. Dit biedt veel commerciële en efficiency kansen. Voorbeelden van bedrijven die nu al nadenken over efficiency kansen zijn Gasunie en Marketing Groningen. Beide organisaties werken met Kirra waarmee ze veel verschillende websites en kanalen kunnen aansturen. Het platform kan de data eenvoudig toepasbaar maken voor andere vormen, denk bijvoorbeeld aan apps, narrowcasting, multisites, intranet, maar ook netwerken van derden. In het geval van Marketing Groningen is er zelfs een Microsoft Surfacetable gekoppeld waarmee content geselecteerd kan worden, op de smartphone ‘geswiped’ kan worden en meegenomen kan worden.

Na de inspanningen van Minke en Jerry was het de beurt aan de aanwezigen om een slim concept te bedenken voor een interessant bedrijf. De output was verrassend. Er werden concepten gepresenteerd voor o.a. de verslavingszorg, bibliotheken, het UMCG, de RuG, Marketing Friesland en meer.

Sparren over uw toekomst?

Het is morgen nog geen 2020, al zijn de ontwikkelingen volop gaande. Het is nu de tijd om alvast te gaan nadenken over deze ontwikkelingen. Welke slimme dingen kunt u in de toekomst met het internet gaan doen? Advies nodig? We sparren graag met u mee. Neem contact op met één van onze consultants.

Bekijk de foto's van de workshop op Facebook.