Spring naar inhoud

Beginnen met CSRD Reporting

Hoe duurzaam is je organisatie? Vanaf het boekjaar 2025 wordt het voor duizenden organisaties verplicht om een duurzaamheidsrapport te publiceren. De vereisten hiervoor zijn ondergebracht in de CSRD: de Corporate Sustainability Reporting Directive. In deze gids lees je wat CSRD inhoudt, de laatste ontwikkelingen op dit gebied en hoe je begint met je CSRD reporting.

Over CSRD

CSRD staat voor Corporate Sustainability Reporting Directive. In het Nederlands: de Richtlijn Duurzaamheidsrapportage door Ondernemingen. De richtlijn is opgesteld door de Europese Unie. De CSRD verplicht bedrijven om te rapporteren over meer duurzaamheidsindicatoren dan verplicht is onder de NFRD (Non-Financial Reporting Directive). Het doel van de CSRD is om duurzaamheidsrapportages te verbeteren, zodat bedrijven hun kansen en risico's rond milieu-, sociale en governance (ESG) factoren nog beter kunnen beheren.

De CSRD-richtlijnen zijn ontwikkeld in het kader van de Europese Klimaatdoelstellingen voor 2030. Doordat organisaties moeten rapporteren over hun inspanningen op het gebied van duurzaamheid, worden ze gestimuleerd om verbeteringen in hun beleid door te voeren.

Voor welke organisaties geldt de CSRD?

De CSRD-wetgeving geldt voor bedrijven die zijn gevestigd in de Europese Unie en die voldoen aan twee of meer van de volgende CSRD-criteria: 

  1. Meer dan 250 werknemers
  2. Een balanstotaal van meer dan 20 miljoen
  3. En jaaromzet van meer dan 40 miljoen

De CSRD is vooral van toepassing op grote bedrijven, er bestaan wel enkele uitzonderingen voor kleine en middelgrote ondernemingen. 

Het is de bedoeling dat bedrijven vanaf het boekjaar 2025 de eerste duurzaamheidsrapportages op basis van de CSRD opstellen en publiceren. 

Relatie met GRI, SDG en ECG

De GRI, SDG en ECG worden gebruikt als de basis voor een duurzaamheidsverslag. De CSRD-richtlijnen komen daar dus bij. De verwachting is dat de CSRD over een paar jaar de norm zal worden en dus de meest gebruikte basis voor duurzaamheidsverslagen.

Duurzaamheidsrapportages

Wat staat er in een duurzaamheidsrapportage

Een duurzaamheidsrapportage opgesteld volgens de CSRD-criteria rapporteert over sociale, milieu- en governanceprestaties (ESG) van een bedrijf. Het rapport geeft inzicht in de duurzaamheidsprestaties, inclusief de inspanningen die het bedrijf heeft geleverd om te voldoen aan de duurzaamheidsdoelen en -verplichtingen. 

De vorm van een duurzaamheidsrapportage kan variëren, van een aparte publicatie tot een geïntegreerd rapport waarin ook de financiële verslaggeving van het bedrijf in staat. Een duurzaamheidsrapport heeft betrekking op: 

  • Milieubeheer
  • Werknemersbeleid
  • Mensenrechten
  • Toeleveringsketen
  • Productveiligheid
  • Maatschappelijke engagement 

Implementatiefases naar CSRD report

Inspiratie voor je duurzaamheidsrapport

Mis geen nieuws over CSRD

Onze nieuwsbrief

Abonneer je op onze nieuwsbrief Continuously Reporting en ontvang de laatste artikelen over corporate & sustainability reporting, product updates en de meest inspirerende voorbeelden elke 1-2 maanden in je mail.

Meer weten over CSRD Reporting?