Ruim 60.000 bezoekers op bevrijdingsfestivalgroningen.nl

Maar liefst 60.537 bezoekers wisten op 5 mei de weg naar de website van Bevrijdingsfestival Groningen te vinden, daarmee is nogmaals aangetoond dat de website het belangrijkste communicatiekanaal is van het festival.

Net als afgelopen jaren nam het verkeer in de dagen voor het festival gestaag toe en werd het piekmoment op 5 mei bereikt. Interessant, maar niet geheel verrassend, is ook dat maar liefst 76% van de bezoekers de website op een smartphone heeft bezocht. Dit jaar lag het aantal bezoekers tijdens het piekmoment (12 uur ' s middags) op 7.174 bezoekers. In dit artikel lichten we de bijzondere aspecten van de website uit en zullen we ingaan op de manier waarop iWink omgaat met het verwerken van de grote aantallen bezoekers, ook maken we een vergelijking met de statistieken van vorig jaar.

Caching om de website snel te houden

Om het groot aantal bezoekers goed te kunnen verwerken maakt de website van Bevrijdingsfestival Groningen gebruik van de Velociraptor-module. Deze Kirra-module zorgt ervoor dat pagina's op de website sneller laden bij grote aantallen bezoekers, bovendien kan per pagina worden aangegeven of deze opgeslagen dient te worden in de cache. In de dagen voor het festival vinden er nog wel content-wijzigingen plaats, de Velociraptor-module is daarom alleen ingesteld op pagina's met veel statische content.  Het toepassen van cache op de website zorgt sowieso al voor het sneller laden van de website, in combinatie met de Velociraptor-module wordt de laadsnelheid verder geoptimaliseerd. 

Een extra uitdaging bij het snel houden van de website is de dynamische content. Op de festivaldag wordt gedurende de dag regelmatig nieuwe content geplaatst en deze informatie dient wel zichtbaar te worden voor de bezoeker. De Velociraptor-module is voor de website ingesteld om de snelheid van de site te kunnen garanderen en om de nieuwe content op de juiste manier te serveren. 

Speciale startpagina op 5 mei zelf

Een andere functionaliteit die de website van Bevrijdingsfestival Groningen bijzonder maakt is het feit dat er op 5 mei zelf een andere startpagina getoond wordt. Deze startpagina is een uitgeklede versie van de startpagina die normaal gesproken wordt getoond. Het bijzondere aan deze functionaliteit is dat de nieuwe startpagina automatisch verschijnt op de festivaldag. In combinatie met het grote aantal bezoekers op de festivaldag is dit een spannend moment, omdat de pagina om exact 09:00 uur beschikbaar moet zijn. Om middernacht wisselt de startpagina weer terug naar de normale stand. 

Het reguliere ontwerp voor de homepagina
Het reguliere ontwerp voor de homepagina
Het ontwerp van de homepagina tijdens het festival
Het ontwerp van de homepagina tijdens het festival

Bevrijdingsfestivalgroningen.nl in cijfers

Overzicht statistieken bevrijdingsfestivalgroningen.nl 5 mei 2017
Overzicht statistieken bevrijdingsfestivalgroningen.nl 5 mei 2017

2017

 • 85.632 sessies door 60.537 bezoekers
 • 325.869 paginaweergaven
 • 236.582 unieke paginaweergaven
 • Piekmoment pagina-weergaven 12:00 uur 's middags met 30.447 paginaweergaven
 • Piekmoment bezoekers 12:00 uur 's middags met 7.174 bezoekers
 • 76% van de bezoekers bezocht de website op een smartphone

2016

 • 77.324 sessies door 56.809 bezoekers
 • 290.395 paginaweergaven
 • 214.754 unieke paginaweergaven
 • Piekmoment pagina-weergaven 10:00 uur 's ochtends met 29.958 paginaweergaven
 • Piekmoment bezoekers 12:00 uur 's middags met 7.253 bezoekers
 • 70% van de bezoekers bezocht de website op een smartphone
Responsive nieuwsbrief IT Academy Noord-Nederland Vaarwel fossiele brandstof, hallo Tesla!