Spring naar inhoud
Inloggen

Universal Analytics stopt in 2023, wat nu?

Blog

Leestijd
3 min lezen
Datum

Gebruik je momenteel Universal Analytics (ook bekend als Google Analytics 3)? Dan heb je waarschijnlijk kortgeleden dit bericht van Google gekregen: “We beginnen in 2023 met de beëindiging van Universal Analytics”. Universal Analytics stopt dus binnenkort. En nu? Verder met Google? Of is nu het moment om te kijken naar een volledig privacy-vriendelijk alternatief? In deze blog vertel ik je alles over de mogelijkheden.

Auteur
Mark Snippe
Functie
Consultant

Google adviseert: overstappen op Google Analytics 4

Google adviseert om over te stappen op Google Analytics 4. In Google Analytics 4 worden statistieken op een andere manier gemeten. In plaats van de nadruk leggen op sessies, ligt de nadruk nu op gebeurtenissen. Hierbij gebruikt Google minder cookies en worden ook de IP-adressen niet meer verzameld. Zo wil Google het verzamelen van persoonsgegevens beperken. Google Analytics 4 kun je de komende maanden naast Universal Analytics laten draaien, zodat je je oude statistieken nog even kunt behouden.

Bereid je voor op een mogelijk verbod op Google Analytics

Met Google Analytics 4 worden de statistieken dus privacy-vriendelijker gemeten, maar Google houdt zich nog niet volledig aan de Europese privacywetgeving. De data wordt nog steeds opgeslagen in de Verenigde Staten en daarmee schendt Google alsnog de privacywet. Daarom dreigt er een verbod op het gebruik van Google Analytics. Hierover schreven we eerder al deze blog.

Vanuit de Autoriteit Persoonsgegevens is er nog steeds geen definitieve uitspraak over wel of geen verbod op Google Analytics. Wel adviseert ze om te kijken naar Europese alternatieven.

Wat is het alternatief?

Dit jaar hebben we een aantal alternatieven voor Google Analytics onderzocht. Met als uitgangspunt een product dat net zo veelzijdig is als Google Analytics, zodat je je online doelen goed meetbaar kunt maken. Daarnaast moet het ook de privacy van gebruikers beschermen en zonder twijfel voldoen aan AVG/GDPR. Zo hebben we gekeken naar Matomo en momenteel voeren we een pilot met Piwik Pro. Op korte termijn vertellen we meer over onze bevindingen.

Wil je nu al meer weten over deze alternatieven? Neem dan contact met me op via onderstaand formulier. Wil je toch Google Analytics 4 blijven gebruiken? Ook dat is geen probleem, zolang dit nog door de Autoriteit Persoonsgegevens is toegestaan. Wat je keuze ook is, ik denk graag met je mee over de mogelijkheden je website of Reporting datagedreven te blijven optimaliseren. 

Neem contact met me op

Ik wil meer weten over

Alle velden gemarkeerd met een * zijn verplicht.

Mark Snippe

Consultant

050 2101200 m.snippe@iwink.nl