Spring naar inhoud

Zoekmachineoptimalisatie met Google Search Console

Blog

Leestijd
3 min lezen
Datum
Tags
content marketing online marketing strategie

In Nederland gebruikt ruim 94% van de mensen de zoekmachine van Google. Het is voor de vindbaarheid van een website dus van groot belang dat deze voldoet aan de wensen van Google. In dit artikel leggen we uit hoe Google Search Console hierbij kan helpen.

Wat is Google Search Console?

Google bekijkt en doorzoekt uw website regelmatig om de inhoud van de website te begrijpen. Dit doet Google bij alle toegankelijke websites, om zo bij zoekopdrachten de meest relevante resultaten te kunnen tonen. Google Search Console (voorheen Google Webmaster Tools genoemd) is een gratis programma, speciaal voor webmasters, dat hulp biedt bij het beter doorzoekbaar maken van uw website.

Het programma bevat een uitgebreide set van hulpmiddelen waarmee u een aantal belangrijke zaken zelf kunt inzien en optimaliseren. Zo kunt u het zoekverkeer naar uw website inzien en de prestaties van uw website bekijken. Daarnaast kunt u met Search Console tijdig technische problemen detecteren en snel oplossen. Ook handig zijn de persoonlijke tips die Google u geeft om uw website te kunnen optimaliseren.

De perfecte zoekmachine begrijpt wat u bedoelt en vindt precies wat u zoekt.

Larry Page mede-oprichter van Google

1. Zoektermen en prestaties inzien

Met Search Console biedt Google statistieken over zoekverkeer waarop uw website wordt gevonden. Deze geven inzicht in zoekwoorden, het aantal keren dat op deze termen wordt gezocht, de positie die uw website in de zoekresultatenpagina’s krijgt en het aantal gebruikers dat klikt op het resultaat dat naar uw website linkt.

Het kan bijvoorbeeld voor komen dat een pagina van uw website vaak wordt getoond in de zoekresultaten, maar zelden wordt aangeklikt. Met deze informatie kunt u de website verder optimaliseren door de titel en omschrijving van de pagina aan te passen, zodat deze beter opvalt.

2. Snel problemen oplossen

In Search Console maakt Google inzichtelijk hoe vaak de website wordt gescand, welke pagina's in de zoekresultaten kunnen worden getoond, en welke problemen Google bij het scannen van de website is tegengekomen.

Van kritische problemen, zoals een niet bereikbare website of pagina, worden via e-mail meldingen gegeven. Hiermee wordt de beheerder in staat gesteld verbeteringen door te voeren waarmee de website weer optimaal wordt geïndexeerd en gebruikers de website kunnen vinden.

3. Uw website verbeteren met tips van Google

De laatste belangrijke pijler van Search Console is de technische feedback van Google. Om data overzichtelijk en gestructureerd te krijgen hecht Google veel waarde aan het naleven van technische standaarden en kwaliteitsrichtlijnen. Bij het scannen van de website controleert Google de website op diverse aspecten, zoals de mobielvriendelijkheid van een website.

In Search Console vindt u suggesties om uw website te verbeteren. Door deze verbeteringen door te voeren wordt uw website beter gewaardeerd en verbetert de positie in de zoekresultaten.

Aan de slag met Search Console? We helpen u graag!

U krijgt toegang door uw Google-account te (laten) koppelen met Search Console. Vervolgens kunt u zelf met de hulpmiddelen aan de slag en ontvangt u e-mailnotificaties van kritieke problemen en handige tips. Vanzelfsprekend helpen wij u graag op weg met het in gebruik nemen van Search Console.

Wanneer u liever niet zelf aan de slag gaat met Search Console, kunnen wij dit actief voor u in de gaten houden. We waarborgen daarmee uw goede positie(s) in de zoekresultaten en bespreken de verbeteringssuggesties van Google met u om eventuele vervolgacties in te plannen.

Niels ten Have

Internetconsultant Woningcorporaties & Infrastructuur

050 210 1200 niels@iwink.nl