Spring naar inhoud
Inloggen

iWink bouwt eerste digitaal toegankelijke rapportagetool van Nederland

Blog

Leestijd
3 min lezen
Datum

Heel tof! Na het eerste, drempelvrije websitepakket voor woningcorporaties, hebben we nu ook een certificaat ontvangen voor de eerste, digitaal toegankelijke online rapportagetool van Nederland. Daarmee kunnen alle organisaties digitale informatie (uit bijvoorbeeld een PDF) gemakkelijk beschikbaar maken voor mensen met een functionele beperking.

Auteur
Jurriaan Wentink
Functie
Commercieel directeur

Digitale toegankelijkheid verplicht voor overheidsinstanties

Miljoenen Nederlanders hebben een of meerdere beperkingen. Denk aan mensen die blind, doof, motorisch beperkt of laaggeletterd zijn. De overheid vindt (met ons) dat iedereen het recht heeft om mee te doen in de maatschappij. Daarom is digitale toegankelijkheid een belangrijk speerpunt en sinds september 2020 verplicht voor alle overheidsinstanties. Hierover lees je meer in ons dossier WCAG.

Kortom, zo belangrijk als de fysieke toegankelijkheid van een gemeentehuis is voor mensen in een rolstoel of met rollator, zo belangrijk is de digitale toegankelijkheid van een overheidswebsite voor mensen een beperking.

Toegankelijk maken van PDF- en Word-bestanden

Digitale toegankelijkheid beperkt zich niet tot alleen websites en applicaties. Ook kantoorbestanden die via het digitale kanaal worden aangeboden, moeten vanaf september 2020 verplicht digitaal toegankelijk zijn. Denk aan PDF-, Open Document Format- en Microsoft Office-bestanden. Voor veel organisaties is het erg kostbaar en arbeidsintensief om al deze documenten digitaal toegankelijk te maken. 

Over Reporting

iWink Reporting is de oplossing, als eerste, drempelvrije online rapportagetool van Nederland. Met Reporting kunnen organisaties zelf professionele en toegankelijke online rapporten publiceren. Denk aan brochures, onderzoeken, jaarverslagen, handleidingen en meer. De informatie in het online rapport is op digitaal toegankelijke wijze te publiceren. Daarnaast blijft het document beschikbaar als PDF en in een drukklare printversie. 

Reporting draagt het Drempelvrij-waarmerk

Onze online rapportagetool Reporting is geaudit door Cardan. De tool voldoet aan 50 van de 50 succescriteria en is daarmee de eerste rapportagetool die toegankelijk is op basis van de WCAG 2.1, niveau A en AA. Met dit certificaat en het drempelvrij-waarmerk met twee sterren als bewijs. We zijn super blij dat Reporting nu succesvol is beoordeeld, nadat recent ook het eerste, drempelvrije websitepakket voor woningcorporaties het keurmerk in de wacht heeft gesleept.

Een voorbeeld van digitale toegankelijkheid in Reporting: 

  • naast grafieken en diagrammen, zijn ook tabellen beschikbaar met dezelfde informatie. Daardoor is het overbrengen van de juiste gegevens niet meer afhankelijk van alleen kleur. 


Uiteraard is het van belang dat de content op de juiste manier wordt aangeboden. Lees daar meer over in het blog Optimaliseer je content voor de WCAG met deze tips.

Dutch Digital Accessibility Index

Sinds kort zijn we ook opgenomen als aanbieder op de Dutch Digital Accessibility Index. Dat is een initiatief van Stichting Drempelvrij. Deze commissie controleert of een organisatie aantoonbaar over voldoende kennis en ervaring beschikt en toetst de producten en diensten op de richtlijnen van de WCAG. Het eindoordeel dat wij kregen van de accreditatiecommissie is positief:

"iWink voldoet aan het criterium van aantoonbaar toegankelijke producten en heeft voldoende actuele deskundigheid en ervaring op het gebied van digitale toegankelijkheid."

Meer over digitale toegankelijkheid

Wil je meer weten over digitale toegankelijkheid? Bekijk dan ons dossier over digitale toegankelijkheid, of neem gerust contact op.

Vraag een demo aan!

Zelf Reporting eens uitproberen?

Demo Reporting

Alle velden gemarkeerd met een * zijn verplicht.