Spring naar inhoud
Inloggen

Updates: waarom betaal je ervoor?

Leestijd
4 min lezen
Datum

Websites zijn geen statische entiteiten; ze zijn dynamisch en vereisen voortdurend onderhoud om goed en veilig te blijven functioneren. Dit kennisartikel duikt in het waarom van website-updates, waar je precies voor betaalt en hoeveel budget je ongeveer zou moeten reserveren voor onderhoud aan je website. Ook hebben we een paar handige tips voor je.

Auteur
Simon Wisselink
Functie
Directeur

Waarom zijn updates belangrijk?

 1. Veiligheid: Het internet is een voortdurend veranderend landschap waar nieuwe bedreigingen dagelijks opduiken. Security fixes beschermen je site tegen recent ontdekte kwetsbaarheden die hackers kunnen exploiteren.
 2. Compatibiliteit: De digitale wereld is altijd in beweging, met nieuwe browsers, apparaten en technologieën. Updates zorgen ervoor dat je website compatibel blijft met de nieuwste standaarden en apparaten.
 3. Functionaliteit: Nieuwe updates bieden vaak nieuwe functies of verbeteren de bestaande. Door up-to-date te blijven, kun je de nieuwste technologieën en tools gebruiken om de ervaring voor je bezoekers te verbeteren.
 4. Prestaties: Updates kunnen ook de snelheid en efficiëntie van je website verbeteren. Software updates bevatten soms optimalisaties die je site sneller en responsiever maken.
 5. SEO: Ook zoekmachines veranderen regelmatig hun regels en algoritmes. Bovendien geven ze de voorkeur aan websites die snel en up-to-date zijn. Regelmatige updates kunnen dus bijdragen aan een betere positie in de zoekresultaten.

Waar betaal je precies voor?

Wanneer je je website laat onderhouden door een internetbureau, betaal je niet alleen voor installeren van de updates zelf. Bij het installeren van updates voert een developer vaak ook de volgende werkzaamheden uit:

 • Compatibiliteitsproblemen oplossen: de bestaande code van de website wordt vergeleken met de nieuwe updates. Soms is er sprake van compatibiliteitsproblemen die moeten worden opgelost.
 • Nieuwe functionaliteit integreren: nieuwe functies die aanwezig zijn in updates moeten soms worden ingepast in de bestaande website om ze ook echt te laten werken.
 • Styling doorvoeren: nieuwe functies moeten soms worden voorzien van de juiste huisstijl zodat ze binnen het design van de website passen.
 • Oude code verwijderen: door een update wordt sommige website code overbodig. Het kan handig zijn om deze code dan ook echt uit de website te verwijderen.
 • Testen: na het uitvoeren van de updates wordt de website grondig getest om ervoor te zorgen dat je website soepel blijft draaien.
 • Opleveren: als klant krijg je uitleg over de uitgevoerd updates en over hoe je de nieuwe functies kunt gebruiken.

Hoeveel budget moet je reserveren?

De kosten voor het uitvoeren van onderhoud zijn sterk afhankelijk van de hoeveelheid maatwerk die is gestoken in het ontwikkelen van je website. Heb je een website die bijna standaard "van de plank" is geïnstalleerd, dan mag je verwachten dat de onderhoudskosten heel laag zijn. Heb je veel tijd en geld gestoken in de ontwikkeling van je website, dan zijn de jaarlijkse onderhoudskosten ook hoger.

Voor kleine tot middelgrote websites (zoals standaard bedrijfswebsites) is het een goede vuistregel om jaarlijks 5% tot 15% van de initiële ontwikkelingskosten van de website te reserveren voor onderhoud en updates.

Voorbeeld: als je website eenmalig € 25.000,- heeft gekost om te ontwikkelen, reserveer dan jaarlijks € 1.250,- tot € 3.750,- voor onderhoud.

Voor grotere of complexere websites, zoals e-commerce platforms, maatwerk webapplicaties, of websites met veel integraties, kunnen de kosten hoger zijn. In dergelijke gevallen kan het verstandig zijn om jaarlijks 10% tot 20% van de initiële bouwkosten te reserveren.

Tip 1: update tenminste één keer per jaar

Als er geen urgente veiligheidsproblemen zijn, hoef je niet elke nieuwe versie te laten installeren. Toch is het wel verstandig om je website tenminste één keer per jaar te laten updaten. Zo voorkom je veiligheidsproblemen en kom je ook budgettair niet voor ongaangename verrassingen te staan.

Tip 2: overweeg een onderhoudscontract

Bespreek de mogelijkheden voor een onderhoudscontract met je internetbureau. Een contract kan budgettair meer zekerheid bieden voor de dekking van updates en in veel gevallen is ook een korting op het uurtarief bespreekbaar.

Tip 3: combineer updates met wijzigingen

Wil je iets aan je website laten wijzigen? Combineer dan het uitvoeren van updates met het doorvoeren van de wijzigingen. Op die manier bespaar je sowieso op de kosten voor het testen en opleveren en soms bespaar je nog meer als door de wijzigingen een deel van de oude code van je website helemaal kan worden verwijderd. Die code hoeft dan niet meer te worden aangepast op de nieuwe versie.

Conclusies

Regelmatig updaten is een essentiële investering in de veiligheid, functionaliteit, en prestaties van je website. Door slim te budgetteren, jaarlijks onderhoud te laten uitvoeren en updates te combineren met wijzigingen aan je website kun je ervoor zorgen dat je website blijft voldoen aan de hedendaagse eisen en verwachtingen en voorkom je onaangename kosten.