Spring naar inhoud
Inloggen

Waarom zou je kiezen voor een drempelvrije website?

Blog

Leestijd
4 min lezen
Datum

Een website die bij de start van de bouw drempelvrij is. Dat wil toch iedereen? Wij wel. Daarom leggen we in dit artikel uit wat een drempelvrije website van iWink inhoudt en hoe dat bijdraagt aan de digitale toegankelijkheid van jouw bedrijf of organisatie.

Wat is een drempelvrije website?

Lies je voor een drempelvrije website van iWink, dan voldoet deze direct aan de succescriteria van de WCAG 2.1. Dat wil zeggen dat de templates zo gecodeerd zijn dat ze geschikt zijn voor voorleessoftware, werken met toetsenbordnavigatie, voldoen aan de juiste contrastwaarden etcetera. Daarnaast is het CMS zo ingericht dat je je content op een digitaal toegankelijke wijze kunt aanbieden. Bijvoorbeeld door het invoegen van alt-teksten bij afbeeldingen en instellen dat formuliervelden optimaal werken met de auto-aanvullen software van de bezoeker. En die content? Die is daardoor ook nog beter vindbaar (win-win!).

Waarom zou je kiezen voor een toegankelijke website?

We hebben het er al vaak over gehad. Voor (semi-)overheidsinstanties is het verplicht om digitaal toegankelijk te zijn. Met de European Accessibility Act wordt het ook voor veel bedrijven vanaf 2025 om digitale dienstverlening conform WCAG aan te bieden. Gelukkig maar, want zo vanzelfsprekend als een rolstoelingang bij het gemeentehuis is, zou digitale toegankelijkheid in de online wereld moeten zijn. Kortom: naast de voordelen voor de gebruiker, voldoe je ook aan de wet- en regelgeving.

Wanneer begin je met online toegankelijkheid?

Weet je nog dat "responsive" een vereiste voor je nieuwe website, toen na de introductie van de iPhone in 2008 iedereen een smartphone kocht? Steeds meer websitebezoekers gebruikten hun mobiele apparaat bij het bezoeken van websites. En zo ontstond de Mobile-first gedachte. Je startte de realisatie van een website vanuit het gebruik van een mobile device en bouwde dat uit naar een desktopversie van de website. De websiteweergave veranderde per device ten behoeve van de gebruiksvriendelijkheid. Je startte met mobile en niet andersom, want dat laatste bleek inefficiënt en kostbaar.

Bovenstaande geldt eigenlijk ook voor de toegankelijkheid van een website. Bouw je accessibility-first, dan voldoet je website direct aan de WCAG-wetgeving. Dat voorkomt veel extra tijd en geld bij het achteraf toegankelijk maken.

Kant-en-klare drempelvrije website, maar wel uniek

En nu? Wij houden er niet van om telkens het wiel opnieuw uit te vinden, daarom hebben wij de WCAG-eisen direct verwerkt in onze websites. Net als responsive design, SEO, social en natuurlijk de AVG/GDPR. Daardoor voldoet elk website die wij ontwikkelen direct aan al die standaard vereisten. 

Dat is niet alleen voor ons handig (bijv. met updates), maar vooral ook voor jouw organisatie. Omdat wij die techniek al op orde hebben kunnen we in het project voor jouw nieuwe website volledig op focussen om de website zo te implementeren dat die naadloos aansluit op wat jouw organisatie uniek maakt. En niet andersom. 

Leuk detail is dat we met Reporting en de Woningcorporatie website de eerste in Nederland zijn met een drempelvrij-waarmerk! In 2022 voegen we daar de Care website en Business website aan toe.

Als eerste in Nederland drempelvrij!

Voorbeeld: Woningcorporatiewebsite

Een pasklare basis voor woningcorporaties. 

Hoe kan ik me blijven onderscheiden als organisatie?

Betekenen al die standaarden dat je je website niet meer 'eigen' kan maken? Natuurlijk niet. De pasklare basis is het beginpunt. Dat is alvast geregeld. Bij implementatie hebben we dan juist ruimte om te focussen op wat jouw organisatie uniek maakt, en hoe we daar de beste website bij kunnen realiseren. Zonder vervelende verrassingen achteraf. 

En wil je je website voor livegang laten toetsen op digitale drempels, dan kun je je website ook zelf laten inspecteren. Bijvoorbeeld met als wens om zelf een Drempelvrij-certificaat te mogen voeren. In dat geval hoef je alleen het maatwerk en je eigen content te laten inspecteren. Dat scheelt veel tijd en hoge kosten!

Kortom, we willen allemaal graag online gastvrij zijn en met een drempelvrij websitepakket kunnen we dat! Vanaf de start van de websitebouw tot en met de livegang. Op die manier voldoe je niet alleen aan de wet- en regelgeving, je bent vooral een toegankelijke, online gastvrouw en/of -heer.

Plan een demo

Benieuwd naar een drempelvrije website?

Demo Websites

Alle velden gemarkeerd met een * zijn verplicht.